Razvan Tosa (Urs)
2 comentarii 9.3K vizualizari

Ce sunt colțarii și cum îi alegi. Sfaturi utile, istorie, detalii tehnice și întreținere

2 comentarii 9.3K vizualizari

Colțarii sunt dispozitive de tracțiune care se prind la baza bocancului pentru a pătrunde în zăpadă și gheață acolo unde talpa bocancului nu poate obține suficientă tracțiune. Colțarii sunt utili atât pentru urcare cât și pentru coborâre pe stâncă abruptă, acoperită cu zăpadăși/sau gheață. Alegerea de a purta colțari depinde de o varietate de factori, inclusiv condițiile de zăpadă/gheață, încrederea și experiența alpinistului.

Istoria colțarilor

Colțarii sunt un echipament străvechi, inventat cu peste 2000 de ani în urmă. Primii locuitori ai regiunii Caucaz purtau sandale din piele cu talpă cu plăci de fier, cu vârfuri pentru mers pe zăpadă și gheață.

De exemplu, minerii celtici au folosit încălțăminte cu vârfuri din fier încă de acum 2700 de ani. Păstorii alpini medievali purtau colțari în trei puncte – în formă de potcoavă cu rame purtând trei vârfuri ascuțite.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, colțarii cu patru puncte era de ultimă generație. Apoi, în 1908, Oscar Eckenstein a creat coltarii cu 10 puncte.

În 1932, Laurent Grivel a adăugat două puncte frontale, creând cramponul cu 12 puncte, care a fost special conceput pentru a urca pe zăpadă abruptă și gheață. Acest design a evoluat în colțarii care sunt esențiali pentru alpinismul de astăzi.

Există diferite tipuri de colțari pentru diferite utilizări. Sunt o investiție importantă, așa că asigurați-vă că luați ceva de calitate care să se potrivească cu bocancul pe care îl aveți și cu activitatea pe care o desfășurați.

Cum aleg colțarii?

Tipul de bocanc și activitatea pe care dorești să o desfășori vor dicta apoi ce tip de colțari să porți.

Așadar, uite tipurile de bocanci și compatibilitatile cu colțarii:

Nu toți colțarii sunt egali. Acest lucru este 100% deliberat și există câteva lucruri pe care ar trebui să le știți despre evaluările coltarilor înainte de a începe. Așa cum bocancii de drumeție sunt evaluați B0, B1, B2 și B3, la fel și colțarii sunt clasificați C1 până la C3.

B0 – sunt bocanci flexibili de drumeție în trei sezoane (numiți adesea bocanci „de vară”). De obicei, au părțile superioare din material textil sau din piele subțire și o talpă flexibilă. Pe acest tip de bocanc nu este recomandat a se monta niciun tip de colțari.

B1 – sunt bocanci de drumeție în 3 sezoane (numiți adesea bocanci „de iarnă”). De obicei, au o parte superioară din piele groasă și talpă semirigidă – le puteți îndoi dacă depuneți ceva efort.

B2 – sunt bocanci „de munte” de 3 sezoane. Din punct de vedere tehnic, sunt și pentru drumeții, dar îi doriți pentru talpa lor foarte rigidă și capacitatea de a lua crampoane C2. Folosiții pentru ghețari, tururi alpine de la cabană la cabană și alpinism moderat sau alpinism în timpul iernii.

B3 – sunt bocanci tehnici de munte complet rigizi. Aceștia sunt adesea făcuti din plastic tare deasupra și pot lua colțari de tip C3. Folosiți acești bocanci pentru alpinism la mare altitudine și pentru cățărare pe gheață dură sau mixtă.

Acum să discutăm despre tipurile de colțari. Pentru a va ajută să faceți o alegerea corectă, a fost stabilit un sistem de evaluare:

Colțari - C1

Coltari C1 Ce sunt coltarii si cum ii alegi jurnalmontan.ro
Bocanc de tip B1 pe coltari de tip C1

Concepuți pentru mers pe zăpadă și gheață cu unghi moderat, cu bocanci care sunt destul de flexibili și care nu au puncte speciale de prindere în vârf sau la călcai.

În mod normal, au 10 sau 12 vârfuri (points), dar este posibil să nu aibă vârfuri frontale orientate spre înainte. Secțiunile din față și ale călcâiului sunt conectate printr-o bandă metalică flexibilă și folosesc pentru atașare fie o combinație de curele din plastic, complet atașată, fie flexibilă.

Prinderea acestor colțari C1 se face prin atașarea balamalei din față peste bocanc și fixarea călcâiului pe baza coltarului, apoi atașată rama din plastic peste călcâiul bocancului și în final prinderea în curele.

Colțari - C2

Coltari C2 Ce sunt coltarii si cum ii alegi jurnalmontan.ro
Colțari de tip C2 cu pârghie la călcâi pe bocanci B2

Aceștea au, de obicei, 10 vârfuri orientate în jos și 2 vârfuri orientate spre înainte.

Colțarii C2 sunt concepuți pentru bocanci mai rigizi – care au de obicei o bară metalică în interiorul tălpii. Acești bocanci sunt adesea numiți de tip B2 și pentru că sunt mai rigizi, colțarii C2 poate fi și aceștia rigizi. Observați că cea mai importantă diferență dintre colțarii C1 și C2 este că C2-urile au un sistem de cleme de prindere la spate (sau pârghie pentru călcâi). Cu acest sistem de clema pentru călcâi o să poți prinde numai bocancii care au acea parte specială la călcâi (margine), altfel nu o să poți prinde colțarii.

Cu acești colțari poți să urci iarnă pe abrupturi acoperite cu zăpadă, pante cu gheață cu unghi mediu.

Colțari - C3

Coltari C3 Ce sunt coltarii si cum ii alegi jurnalmontan.ro
Colțari C3 automati pe bocanci B3

În sfârșit, colțarii C3 sunt cei mai rigizi și mai specializați din lot. Bocancii tăi nu numai că au nevoie de acea margine pentru clema de la călcâi, dar au nevoie și de o canelură la vârf, pentru bara metalică din față a coltarului. Acești colțari sunt foarte rigizi și, prin urmare, bocancii tăi trebuie să fie righizi din categoria B3.

C3-urile sunt colțarii preferați pentru pante abrupte de zăpadă și gheață sau pentru alpinism pe stâncă și gheață/perete vertical/cascade de gheață. Practic, alpinism de iarnă. De asemenea, dacă urci pe un vârf foarte înalt (vorbim 5000 m+), vei dori să porți colțari din categoria C3.

Detalii tehnice

Rolul punctelor/points (vârfuri) pe colțari

Colțarii cu 10 puncte de la începutul modelului din 1908 au fost eclipsați în anii 1932 de colțarii cu 12 puncte, cu două puncte înclinate înainte sau punctele „din față”, care au redus nevoia de a crea trepte pentru urcare și au permis urcarea frontal-verticală pe zăpadă și gheață abruptă.

În prezent, coltarii concepuți pentru alpinismul general includ ambele variante, în 12-14 puncte și modele mai ușoare cu 10 puncte, dar toate au puncte frontale.

Majoritatea colțarilor sunt fabricați din oțel-crom-molibden, un aliaj extrem de puternic și ușor. Unele modele sunt fabricate din aliaje de aluminiu de calitate aeronautică de exemplu, care sunt cu aproximativ 50% mai ușoare decât aliajul de oțel, dar și mult mai soft. Colțarii din aluminiu sunt folosiți în principal pentru deplasarea pe ghețar sau pentru urcări de început de sezon cu zăpadă, însă nu cu gheață tare.

Traseele de zăpadă și gheață includ adesea porțiuni scurte de stâncă care sunt escaladate purtând colțari.

Unghiuri și configurații ale varfurilor colțarilor

Unghiurile relative și orientarea primelor două rânduri de puncte (vârfuri) determină cea mai bună utilizare a unui set de colțari. Analizând aceste două caracteristici îți poți da seama pentru ce sunt folosiți.

Când primul rând (punctele din față) este înclinat și al doilea rând (punctele secundare) este înclinat spre partea din față, aproape la același unghi, colțarii sunt mai potriviți pentru alpinismul pe gheață decât pentru alpinismul general. Această configurația permite pătrunderea mai ușoară a punctelor secundare la orientarea frontală față de peretele de gheață și susținerea piciorului pe poziție dreaptă.

În schimb, colțarii cu punctele secundare înclinate în jos (vertical) aproape de 90 grade, facilitează o mișcare de mers mai ergonomică pe teren moderat.

Punctele frontale pot fi orizontale (punctul este lat dintr-o parte în altă, dar subțire) sau verticale (punctul este îngust dintr-o parte în altă, dar „înalt” de sus în jos) orientate.

Că o regulă generală, puncte frontale orientate vertical, cu înălțime care este mai mare decât lățimea lor, sunt concepute pentru alpinism tehnic pe gheață. Forma lor o imită pe cea a unui piolet tehnic și de cele mai multe ori, au și rizații pentru o străpungere (grip) mai bună în gheață. Sunt potrivite pentru pătrunderea în cascade de gheață, dar în gheața și zăpada mai moale sunt predispuse la forfecare, ceea ce duce la destabilizare, cu excepția cazului în care sunt adânc înțepenite.

În contrast, punctele frontale orizontale, cu o lățimea mai mari decât înălțimea lor, sunt proiectate pentru condițiile de gheață și zăpadă întâlnite în general situații de alpinism general. Acestea oferă o suprafață mai mare și, prin urmare, sunt mai stabile în zăpadă mai moale.

1 Puncte principale Unghiuri si configuratii ale varfurilor coltarilor jurnalmontan.ro
secondary
Unghiuri principale Unghiuri si configuratii ale varfurilor coltarilor jurnalmontan.ro
Unghiuri principale 2 Unghiuri si configuratii ale varfurilor coltarilor jurnalmontan.ro
Tipuri de sisteme ale colțarilor

Colțari cu sistem flexibil și semirigizi

Coltarii de alpinism sunt, în general, clasificați în două tipuri, pe baza conexiunii dintre prinderile bazelor frontale și cele de la călcai.

 • flexibili
 • semirigizi

Colțarii cu sistem flexibil

Colțarii concepuți pentru alpinismul general au un sistem de balamale la vârf (toe) și la călcai (heel) conectate printr-o bandă/șnur flexibil. Aceștia se potrivesc cu o mare varietate de bocanci de alpinism, sunt ușori și se flexează cu fizionomia mersul natural al piciorului. Colțarii cu sistem flexibil funcționează bine pe traseele cu zăpadă cu unghi mic și pe ghețari.

Colțarii cu sistem semirigid

Colțarii concepuți atât pentru alpinism general, cât și pentru escaladă tehnică pe gheață au sistemele de conectare vârf – călcâi printr-o bandă mai rigidă. Colțarii semirigizi sunt proiectați cu puncte frontale orizontale sau verticale. Acest tip de colțar funcționează bine pe o varietate de trasee alpine de zăpadă și gheață.

Coltari Sisteme Flexibile si Semirigide
Sistem Flexibil și Semirigid

Sisteme de prindere

Sunt 3 categorii principale de sisteme de prindere ale colțarilor pe bocanci, și anume:

 • cu balama/chingă (basket/strap)
 • cu bară metalică față și pârghie la călcai (clip-on)
 • sistem hibrid (hybrid)

În general, colțarii cu sistem flexibil merg cel mai bine cu sistemele de prindere cu chingă și pe bocancii de 3 sezoane cu talpă flexibilă de tip B1. Colțarii cu sistem semirigid se potrivesc mai bine cu sistemele hibride. Sistemele hibride sunt o combinație între sisteme cu prindere în clemă la călcâi și balama la vârf. Aceștia merg bine cu bocancii de tip B2 semirighizi. În cele din urmă, alegerea sistemul de prindere este dictat în mare măsură de platforma de atașare pe care o oferă bocancul, precum și de utilizarea prevăzută.

Sisteme de prindere cu balama sau chingă (Basket/Straps)

Dacă intenționați să faceți o varietate mare de alpinism și urcare pe o gama largă de teren (zăpadă, gheață, stâncă, teren mixt), acest tip de prindere cu balama va oferi o fixare sigură și rapidă, cu cea mai largă selecție de bocanci.

Sisteme de prindere cu bară metalică față și pârghie la călcâi (Clip-on)

Cu acest sistem, colțarii se atașează pe bocanci cu o clema/bară metalică la vârf și cu o clema pentru călcai sau pârghie. Aceste sisteme de prindere se numesc sisteme automate și sunt foarte rapide și ușor de utilizat. Prinderea clip-on este mult mai sigură și mai critică față de sistemul de prindere cu balamale și se potrivesc perfect pe bocancii tehnici din categoria B3 – righizi.

Pentru a se potrivi bine pe bocancii righizi, aceștia trebuie să aibă un canal pronunțat la vârf pentru prinderea cu clemă metalică și margine/buză la călcâi pentru a putea prinde pârghia. Când potrivirea coltarului de acest tip se face perfect pe bocanc, parghia pentru călcâi ar trebui să se prindă ferm și să facă “click”, astfel forțând și clema de metal să fie strânsă bine în canelura respectivă. Prinderile cu clip-on (automate) includ de obicei o curea de siguranță înfășurată în jurul gleznei, pentru a putea fixă colțarul dacă cumva ar ieșii de pe bocanc. Un astfel de sistem de legătură este prevăzut și pentru clema din metal, asigurând-o pentru prevenirea detașării accidentale din canelura.

Sistemele de prindere hibride (Hybrid)

Sunt o combinație între sistemul cu balama și cele cu pârghie la călcâi și se numesc sisteme semi-automate. Aceste sisteme sunt populare pentru că funcționează bine cu bocancii care au o margine pronunțată pentru călcâi, dar nu au canelura de la vârf pentru clema metalică. La fel că la sistemul clip-on, parghia de la călcâi ar trebui să se blocheze și să facă “click” în mod decisiv, forțând vârful bocancului în sistemul cu balama, fixându-se ferm. Sistemele hibride includ de asemenea o curea de siguranță care asigură glezna și vârful bocancului.

Sisteme de prindere
Diferite sisteme de prindere

Fixarea colțarilor pe bocanci

Este esențial să ne potrivim colțarii perfect cu bocancii pe care urmează să-i folosim. Atunci când cumpărați colțari, mergeți cu bocancii în magazinele de specialitate și întrebați ce tip de colțari s-ar potrivi pe modelul vostru de bocanc.

Iată câteva sfaturi pentru montarea colțarilor

 • Dacă colțarii vor fi folosiți pe mai multe perechi de bocanci, verificați potrivirea tuturor perechilor.
 • Asigurați-vă că cumpărați bocanci care se potrivesc cu utilizarea prevăzută.
 • Exersați să montați colțarii din confortul casei. Vor fi multe oportunități de a-i monta în condiții mai puțin ideale: în lumină slabă sau la iluminarea limitată a unei frontale, dârdâind de frig sau având degetele amorțite.
 • Sistemul clip-on prinde bocancul la vârf și la călcâi, așa că uzură bocancului este deosebit de importantă. Acest sistem automat necesită caneluri bine definite la vârf și călcâi pe bocancii din plastic și piele foarte rigizi.
 • Punctele colțarilor din față ar trebui să iasă cu 2 până la 2,5 cm dincolo de vârful bocancului
 • Dacă purtați parazapezi (individuali), colțarii se montează ultimii și nu înaintea parazapezilor. În felul asta preveniți posibilă tăiere a curelei de fixare a parazapezilor.

Cum se folosesc colțarii

Întreținerea și siguranța colțarilor

Întreținerea simplă și regulată mențin colțarii în siguranță și de încredere. După fiecare urcare, curățați și uscați colțarii și verificații pentru uzură. Inlocuiți curelele uzate, piulițele, șuruburile, .etc. Verificați punctele (vârfurile): pentru cățăratul pe gheață, menținerea punctelor ascuțite este esențială.

Colțarii noi vin adesea cu vârfurile ascuțite și aproape întotdeauna vor necesită puținâ întreținere sau reglare înainte de utilizare. După utilizarea colțarilor, verificați vârfurile pentru bavuri, margini aspre și ascuțițile cu o pilă. Verificați de asemenea și alinierea vârfurilor. Punctele prea întinse și îndepărtate fac colțarii mai puțin eficienți la pătrunderea în zăpadă sau gheață, și cel mai probabil vor agăța pantalonii, parazapezile sau mai rău, picioarele dvs. Cel mai bine este să cumpărați un alt set de colțari dacă cele pe care le aveți sunt foarte uzate, au vârfurile îndoite, suprapuse sau au trecut prin multe reparații și îndreptări.

În zăpadă moale și lipicioasă, colțarii pot acumula o cantitate considerabilă de zăpadă sub colțari. Această acumulare de zăpadă poate interfera cu pătrunderea vârfurilor colțarilor și pot fi periculoase, mai ales acolo unde zăpada lipicioasă se suprapune pe o bază înghețată și se formează bulgari.

Pentru a minimiza acest factor, alpiniștii pot folosi plăci anti-bulgări (antiballing) fabricate din plastic sau cauciuc care se pot introduce în suporturi metalice montate pe fundul colțarilor. De obicei, aceste sisteme anti-bulgari (antiballing) vin deja montate pe suprafețele colțarilor și sunt recomandate.

Totuși, când întâlniti zăpadă moale și lipicioasă, luați în considerare dacă colțarii sunt cu adevărat necesari. Poate fi mai sigur să procedați fără ei.

Sistem Antiballing Coltari
Sistem Antiballing

Măsuri de siguranță

Luați în considerare câteva măsuri de siguranță atunci când folosiți colțari.

 • Folosiți o husă pentru colțari (cea cu care vin coltarii sunt perfecte) sau un set de protecție pentru vârfurile de cauciuc atunci când îi transportați.
 • Aduceți întotdeauna cheile necesare (dacă există) pentru reglarea colțarilor, precum și orice piese de schimb necesare.
 • În timp ce urcați cu colțarii, pășiți în mod deliberat pentru a evita agățarea de pantaloni sau parazăpezi, împungerea colților în picioare sau călcarea pe frânghia de alpinism
 • Aveți grijă să nu prindeți alte echipamente care să atârne de buclele de pe hamul de alpinism; evitați să lăsăți carabinierele să atârne sub coapsă.

Crampoanele (gheruțele)

Gherute sau Crampoane
Gheruțe

Crampoanele (sau gheruțele) sunt dispozitive asemănătoare cu coltarii în sens că sunt concepute pentru a oferi tracțiune bună pe anumite suprafețe. Acestea sunt făcute pentru a traversa ocazional zone cu zăpadă și mix de pământ cu gheață.

Nu sunt potrivite pentru alpinism și pot fi periculoase pe teren abrupt sau gheață și nu sunt un substitut pentru colțari. Faceți diferența!

Abonează-te la newsletter!

Nu pierde niciun detaliu atunci când vine vorba de tehnici și sfaturi montane.
100% tehnică montană, fără spam!

Newsletter Form Posts

Bine ai venit.

Acest blog este despre călătorii prin munți și păduri, chitară, prieteni și foc de tabără. Articole tehnice despre echipamente de trekking, hiking, alpinism, navigație și tehnici supraviețuire — Răzvan Toșa

Lasă un comentariu

* GDPR - Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea datelor tale de către acest site web.

2 comentarii

Bozdog DAN FLORIN November 24, 2022 - 12:14 pm

Foarte utile informatiile și foarte bine explicat îmi place maxim

Scrie
Razvan Tosa (Urs) November 24, 2022 - 8:40 pm

Salut Dan, ma bucur ca ti-au fost de ajutor informatiile 🙂

Scrie