Echipamentul montan este unul dintre cele mai importante aspecte atunci când vine vorba de drumeții în munți pe trasee accidentate. Acesta trebuie să fie fiabil și durabil, astfel încât să poți avea încredere în el și să-ți ofere protecție în timpul aventurilor în natură.
Îngrijirea echipamentului montan este un proces important și nu trebuie să fie ignorat. O bună întreținere a acestuia poate prelungi durata de viață a echipamentului și poate preveni deteriorarea acestuia în timp.
Este adevărat că de multe ori după o tură în natură, odată ajunși acasă, de abia așteptăm să facem un duș și să ne trântim în pat, rupți de oboseală, lăsând deoparte bocancii plini de noroi pentru a doua zi, sau a 3-a, sau a 4-a… sau uităm complet să-i curățăm până la următoarea tură.
În cele ce urmează, vom discuta câteva sfaturi de întreținere pentru diferite tipuri de echipamente montane și de ce trebuie să îi curățăm cât mai repede posibil, nu după o săptămână.
ÎncălțăminteA montană – (bocanci, semighete, etc.)
Încălțămintea montană este un element crucial pentru siguranța ta în timpul aventurilor în munți. Acesta trebuie să fie confortabil, durabil și să ofere o protecție adecvată picioarelor tale.
Curățare
O primă regulă în îngrijirea încălțămintei montane este curățarea acesteia după fiecare tură, de preferabil în ziua în care ai ajuns acasă (ești obosit, știu) sau în maxim 24 de ore. Este important să ții cont că membranele special impermeabile (GORE-TEX de ex.) necesită o periere regulată (perie moale) pentru a îndepărta murdăria și praful acumulate pe suprafața sa.
Asta deoarece, particulele fine de praf și nisip pot freca și deteriora în timp fibrele din GORE-TEX pierzându-și proprietățile de impermeabilitate și duritate la frecare.
Folosește o perie moale pentru îndepărtarea grosului de murdărie, apoi prin ștergerea suprafețelor cu o cârpă umedă și curățarea șireturilor și a altor elemente care pot aduna praf, noroi, nisip, în general murdărie.
Este important să eviți contactul suprafețelor din GORE-TEX cu substanțe chimice (clor de ex.) și să o speli manual în apă călduță și săpun, sau doar apă simplă fără detergenți pentru a păstra proprietățile de impermeabilizare cât mai mult (DWR – Durable Water Repellent).
Atenție, bocancii de munte nu se spală în mașina de spălat.
Uscare
După spălare manuală, lasă bocancii la uscat într-un loc bine ventilat, ferit de lumina directă a soarelui, și nu-i lăsa uzi prea mult timp. De exemplu, eu îi las în baie la uscat cu ventilatorul deschis (sau deschizi geamul la baie dacă n-ai ventilator).
Impermeabilizare
După ce s-au uscat complet, reaplică un spray de impermeabilizare pe bocanci (DWR) utilizând procedura de pe flacon/spray.
Nu utiliza ceară sau grăsimi impermeabilizante, deoarece pot afecta capacitatea de respirație a încălțămintei.
Întreținere specială
Dacă este necesar, se pot utiliza spray-uri de eliminare a mirosurilor, de preferabil cu ioni de argint. Utilizate corect (citește instrucțiunile de pe spray), acestea nu vor afecta proprietățile membranei GORE-TEX.
Indepărtarea petelor
Indiferent dacă este vorba de noroi, ulei sau ceva mai misterios, urmați instrucțiunile producătorului de încălțăminte pentru îndepărtarea petelor. Utilizați doar produse recomandate de către producător. Nu recomand utilizarea soluțiilor de îndepărtare de pete deoarece pot fi prea agresive cu membrana GORE-TEX.
Rucsacii
Rucsacii sunt elemente importante ale echipamentului montan, care îți permit să transporți obiectele necesare pentru turele în munți, așa că hai să avem grijă și de ei.
Înainte de a utiliza rucsacul pentru prima dată, este important să-l impermeabilizezi, pentru a te asigura că acesta este rezistent la apă. Acest lucru poate fi realizat prin aplicarea unui spray de impermeabilizare special pe suprafața acestora.
După fiecare utilizare, rucsacul trebuie curățat și uscat înainte de a fi depozitat.
Curățare
Folosește o perie moale pentru a îndepărta praful și noroiul de pe suprafața rucsacului. Numai dacă este necesar, poți folosi și o cârpă umedă și săpun neutru. Este important să nu folosești substanțe chimice, deoarece acestea pot deteriora materialul și pot compromite integritatea echipamentului.
Uscare
Dacă ai folosit o cârpă umedă să-ți cureți rucsacul, pune-l la uscat în aceleași condiții ca și bocancii. Loc ventilat, ferit de razele soarelui (baie + ventilator/geam deschis).
Impermeabilizare
Poți să folosești aceleași instrucțiuni de impermeabilizare ca la bocanci cu spray-uri, fără nicio problemă. Atenție, nu recomand nici rucsacul să-l speli în mașina de spălat. Chiar îl poți deteriora.
De obicei, rucsacul nu se murdărește așa de tare precum bocancii, din motive evidente, sunt purtați în spatele tău și nu prea intră în contact cu solul, decât atunci când îi lași jos, eventual într-un loc uscat. Însă tot trebuie să avem grijă de ei, cel puțin pentru impermeabilizare.
Îmbrăcăminte montană
Îmbrăcămintea montană este importantă pentru protecția ta împotriva vremii extreme și a condițiilor meteorologice periculoase. Aceasta trebuie să fie durabilă, impermeabilă și să ofere protecție termică adecvată. Citește si cum să te îmbraci în straturi într-o drumeție.
După fiecare utilizare, îmbrăcămintea montană trebuie curățată și uscată înainte de a fi depozitată la fel ca și bocancii și rucsacul. Pentru curățarea acesteia, poți folosi un detergent special pentru îmbrăcămintea montană și poți spăla aceasta într-o mașină de spălat cu apă rece. În funcție și de materialul și tipul îmbrăcămintei, poți să ai:
Stratul de bază / Base Layer (strat de corp):
Acesta are rolul de a elimina transpirația de pe piele și poate fi din material sintetic (poliester, nailon, etc.), lână merino. Uite si cum alegi straturile de bază.
Recomand spălarea tricoului/bluzei sintetice la o temperatură de 30 grade C (sau cât scrie pe etichetă) cu puțin detergent lichid, cu uscare dublă dar cu cele mai mici turații și program de sintetice. Nu utiliza detergent pulbere, balsam de rufe, soluții de îndepărtare pete sau înălbitori. Nu spăla cu haine foarte murdare.
Lâna merino se recomandă a se spăla la 30 grade C, cu detergent special de lână, fără balsam, la program de lână și numai împreună cu alte articole de lână.
Este important să eviți utilizarea balsamului de rufe în general sau a altor substanțe chimice pentru curățarea stratului de bază, deoarece acestea pot deteriora materialul și pot compromite capacitatea îmbrăcămintei de a-ți oferi protecție.
Bandana și ciorapii sintetici/lână se spală în aceleași condiții ca și straturile de bază.
Stratul mijlociu (Insulation Layer) – Stratul izolator:
Stratul izolator te ajută să păstrezi căldura radiată de corp si pot fi: polarul, jachete din puf, material sintetic .etc.
Pentru polar, nu sunt condiții speciale, spală-l la 30 de grade Celsius cu detergent lichid și ești ok.
Spălarea unei jachete din puf necesită unele precauții, deoarece puful poate fi sensibil la anumite metode de curățare. Este important să verifici eticheta jachetei pentru a vedea instrucțiunile specifice de spălare, deoarece acestea pot varia în funcție de materialul exterior și umplutura din puf.
Dar ca regulă generală, spală jacheta din puf în mașina de spălat pe programul “Delicate”, numai cu detergenți lichizi, temperatura cât mai joasă, 30 grade Celsius este ok. După ciclul de spălare, evită stoarcerea sau învârtirea jachetei cu forță. În loc să stoarci jacheta, apasă ușor pentru a îndepărta excesul de apă.
Uscare la temperatură joasă: este important să usuci jacheta la temperaturi scăzute pentru a preveni deteriorarea pufului. Pune jacheta în uscătorul de rufe la temperatură joasă și adaugă câteva mingi de tenis curate (metoda ideală) în tambur pentru a ajuta la redistribuirea pufului.
Verifică complet uscarea: Asigură-te că jacheta este complet uscată înainte de a o depozita sau purta. În funcție de mărimea și grosimea jachetei, poate dura mai mult timp pentru a se usca complet.
Sacul de dormit din puf/vatălină se spală și usucă în aceeași metodă ca și jacheta din puf/sintetic.
Stratul exterior (Outer Layer): protecție împotriva ploilor și vântului
Stratul exterior (shell) te protejează de vânt, ploaie și zăpadă. Ele sunt denumite ca Hardshell/Softshell/Windstopper în general. Cele mai întâlnite tehnologii sunt Gore-Tex, NanoPro, Sympatex, IsoTex, Dermizax NX etc. Toate sunt tratate cu un finisaj rezistent la apă (DWR – Durable Water Repellent) pentru a face ca apa să curgă și să alunece de pe țesătură, deci este clar că după fiecare spălare, ele trebuiesc reimpermeabilizate.
Curățare
Înainte de spălare, închide complet fermoarul de pe față, buzunarele și fermoarele de sub brațe (dacă există).
Recomand spălarea gecilor hardshell/softshell la o temperatură de 30 grade Celsius (sau cât scrie pe etichetă) cu puțin detergent lichid sau deloc (numai apă), cu uscare dublă dar cu cele mai mici turații și program de sintetice.
Este clar că nu vei utiliza detergent pulbere, balsam de rufe, soluții de îndepărtare pete sau înălbitori.
Uscare
Uscarea se poate face pe uscătorul de rufe fără probleme sau în mașina de uscat, dar nu la temperaturi înalte.
Impermeabilizare
La fel ca la bocanci sau rucsaci, poți să folosești aceleași instrucțiuni de impermeabilizare cu spray-uri DWR – Durable Water Repellent.
Întreținere specială
Aici intră secțiunea de NU-uri:
- Nu utiliza ceară sau grăsimi impermeabilizante, deoarece pot afecta capacitatea de respirație a încălțămintei.
- Nu folosi fierul de călcat pentru a usca geaca.
- În niciun caz nu folosi clor, înălbitori.
- Nu recomand utilizarea soluțiilor de îndepărtare a petelor deoarece pot fi prea agresive cu membrana GORE-TEX.
Manușile impermeabile cu aceste tehnologii se spală cu aceleași indicații ca stratul exterior, cu mențiunea că ar fi mai bine să nu fie spălate la mașina de spălat (poate fi prea dur) ci numai manual, urmând aceeași uscare și impermeabilizare.
Echipamentul montan specific alpin/cățărat
Pioletul și colțarii ar fi bine să îi speli în primele ore de când ai ajuns acasă din tură. Deoarece aceștia sunt din oțel carbon, pot să ruginescă destul de ușor dacă îi lași uzi și uiți de ei cu zilele. Pune colțarii în cadă, eventual pe o cârpă, și spală-i cu dușul. Dacă îi poți spăla în curte cu furtunul, și mai bine, astfel nu umpli cada de pământ și pietricele. Valabil și pentru piolet, spălat și pus la uscat în aer liber, pe balcon/lângă casă în curte.
Carabinierele și hamul nu necesită o spălare specială, eu de obicei nu spăl carabinierele. Hamul de obicei este curat, dar dacă se murdărește un pic, îl periez și atât.
Espadrilele de catarat la stânca le poți peria și șterge cu o cârpă moale. Nu le pune în mașina de spălat și numai la uscat în aer liber, ferit de razele soarelui.
Curățarea corzilor necesită un pic mai multă atenție, atenție pe care o voi detalia mai jos.
- Verifică: Începe prin a inspecta coarda pentru orice daune, cum ar fi rupturi, uzură excesivă sau coarde deteriorate. Dacă găsești orice defecte majore, ar trebui să înlocuiești coarda înainte de a o spăla.
- Îndepărtează murdăria: Înainte de a spăla coarda, asigură-te că îndepărtezi orice murdărie sau praf. Poți să perii ușor coarda cu o perie moale și umedă sau să o clătești cu apă curată.
- Spală: Corzile de alpinism pot fi spălate manual sau într-o mașină de spălat. Dacă alegi să o speli manual, umple o cadă sau un bazin cu apă caldă și adaugă un detergent delicat, fără înălbitori sau înălbitori pe bază de clor. Amestecă apa și detergentul pentru a forma o soluție de curățare.
- Imersează: Introduce coarda în soluția de curățare și amestecă ușor timp de câteva minute. Asigură-te că este complet acoperită de soluție.
- Clătește: După înmuiere, clătește coarda foarte bine cu apă curată pentru a elimina complet detergentul. Repetă acest proces de clătire de mai multe ori pentru a te asigura că nu rămân reziduuri de detergent.
- Stoarce: Pentru a îndepărta excesul de apă, stoarce ușor coarda. Evită stoarcerea excesivă, care ar putea deteriora coarda.
- Usucă: După stoarcere, întinde coarda pe o suprafață curată și uscată, departe de lumina directă a soarelui. Asigură-te că este întinsă și nu formează bucle sau încâlciri.
- Verifică: După uscare, verifică coarda pentru eventuale daune sau încrețituri.
Dacă observi orice problemă semnificativă, ar trebui să înlocuiești coarda înainte de a o utiliza din nou.
Este important să citești și să urmezi instrucțiunile specifice ale producătorului pentru spălarea corzii, deoarece unele corzi pot avea cerințe speciale de curățare.
În concluzie, îngrijirea echipamentului montan este un proces important și nu trebuie să fie ignorat, chiar dacă de multe ori îți este lene să faci asta, do it, trust me. Aceasta poate prelungi durata de viață a echipamentului și poate preveni deteriorarea acestuia în timp. Plus că poți să economiseși o grămadă de bani pe echipamentele pe care le-ai fi cumparat noi, dacă nu ai grijă de ele si ții si cu natura – win-win.
Este important să urmezi sfaturile de întreținere specifice pentru fiecare tip de echipament montan și să acorzi atenție detaliilor, astfel încât să te poți baza pe echipamentul tău atunci când îți desfășori aventurile în munți.