Cum au reușit 21 de voluntari harnici să strângă 23 de saci de 90L în munții Carpați, pe dată de 17 septembrie 2022?
Păi să va spun povestea. Asociația Montană Carpați împreună cu Let’s Do it Carpați au organizat în această toamnă (și în vară) o acțiune de voluntariat în care cu anunț pe Facebook, au reușit să adune 21 de voluntari frumoși și dornici de muncă.
Ne-am dat întâlnire la ora 8:30 dimineață în fața fabricii de apă Keia, pe DN1A 331, unde de acolo se începe și un traseu turistic apropo, pe Valea Berii, în jur de 4.7km de urcuș pe drum forestier până la Cabana Ciucaș.
Echipați cu polare, bocanci (nu adidași și pantofi de nuntă), bandane, pantaloni de munte, geci softshell anti-vânt și impermeabile, rucsaci, saci de gunoi de 90L și tot ce este nevoie pentru a ne putea desfășura activitatea în siguranță.
Apoi conduși de Cristi Dina (ZOFF) unul dintre organizatorii acestui eveniment, am sunat la Cabana Ciucaș să ne ia cu un 4×4 până sus la cabană.
Ajunși sus, am mâncat ceva, pentru a avea un pic de energie, mi-am pregătit un bidon de 700ml cu două tablete efervescente izotonice pentru un aport de energie și reducerea oboselii (vitaminele B2, B6 C și E) pentru traseu.
De la cabană ne-am împărțit în 2 grupuri ca să putem acoperi o suprafață cat mai mare de igienizat. Astfel încât, ambele grupuri au pornit la drum pe traseu cu bandă roșie până la Piscul cu Apă (1645m) iar apoi un urcuș până la șaua (1697m) care ne va despărții pe două trasee.
Până aici am reușit să adunăm fiecare câte un sfert de sac, deci va dați seama ce era acolo dacă noi în 25 minute am strâns o mică “avere”. Că să nu mai zic că la stana din apropiere (1645m) era ceva de curățat (bidoane, sticle, șervețele).
Bun până aici, dar se adună norii negrii de ploaie, vremea începea să se înrăutățească considerabil, să bată vântul și să fie un pic frig. Ne-am întors? Am renunțat? Nicidecum, eram acolo cu un scop clar.
Așa că un grup a urmat traseul crucii roșii timp de aproximativ o oră pe Culmea Tigăilor Mari până în Șaua Tigăilor Mari (1745m), cu sacii în spate.
Celalalt grup a avut parte de experiența urcării pe traseul benzii roșii , pe lângă Tigăile Mari (1844m), apoi un urcuș pe piatră umedă, pentru că deja începea să picure, un pic solicitant spre mediu până am dat de Babele la sfat, apoi încă 45 minute de urcat pe lângă jnepeni până pe vârful Ciucaș (1945m).
Pe ambele trasee, ne-a prins o ploaie torențială de aproximativ 30 minute, destul de sâcâitoare.
Într-un final, am făcut câteva poze la vârf, ce puteai să prinzi având în vedere ploaia, vântul și ceața, nu prea aveam un punct bun de belvedere. Apoi ușor ușor, am început și coborârea spre a ne întâlni cu celălalt grup care ne aștepta deja în șaua Tigăilor și unde admirau Turnul lui Goliat (Ciobanul cu Oile) cât și Turnul Roșu.
Aici am ajuns și noi într-un final, după câteva mici reprize de ploi mărunte și pași repezi. Am reușit să ridicăm și aici câteva deșeuri, cu mult mai puține, probabil poteca nefiind așa de umblată.
Chiar dacă aici a fost un concurs de maraton, Ciucaș X3, în care ne așteptăm să găsim ceva plastice aruncate, geluri energizante și alte semne de orientarea pe traseu. În schimb am găsit multe tufe de afine și merișoare, de unde fiecare în mers ne mai agățăm de câte 3-4 boabe dulci-acrișoare.
Deja ajunși în sa, nu aveam mare lucru strâns în saci, dar stai, că traseul nu s-a terminat aici. Ploaia deja se potolise, iar după o pauză bine meritată în Șaua Tigăilor, un sandwich cu cașcaval afumat, șuncă presată și câțiva castraveți, am tras rapid câteva poze și ne-am pus iar pe drum.
A urmat o coborâre de aproximativ 2 ore jumate pe Pasul Bratocea, destul de lejeră, pe traseu cu bandă roșie, prin jnepeni la tot pasul și bălți până în culmea Bratocea.
Câteva piscuri ne zâmbeau pe partea dreapta, Porumbelul, Colții și Sfinxul Bratocea parcă ne așteptăm și ne spuneau “- Hai mă că nu mai e mult, 5 minute”. Urma să intrăm în pădure pe lângă un releul TV și cu cât ne apropiam de “civilizație” mai mult, cu atât găseam mai multe gunoaie.
Ce ați făcut fraților la releul ăla? că am găsit acolo o groapă de gunoi plină de plastice, cutii de bere Ciucaș chiar, pachete de țigări (goale) și chiar un baton Snikers sigilat de am umplut 70% din sac.
De la releu, a urmat o coborâre ușoară prin Poiana Bratocea, pe lângă o stană de oi și încă puțin până la Monumentul Eroilor (1263m) din Pasul Bratocea, fiind în parcare. Înainte de traseu, am dus aici câteva mașini că să ne putem întoarce la fabrică de apă.
Șoc și groază în parcare. Coșul de lângă monument dădea pe afară la propriu, în valea Pasului Bratocea mai bine inchideai ochii și fugeai. Plini de gunoaie aruncate peste tot. Nu se mai vedea iarbă și pământul de hârtii, șervețele, cutii de bere, plastice și chiar un cauciuc de camion, așa ca bonus!
Ne-am împărțit și am adunat tot ce am putut, adunând chiar și așa, 23 de saci plici de deșeuri pe care i-am așezat la marginea parcării. Nu va gândiți că i-am abandonat acolo, cei din organizare s-au ocupat și de ridicarea sacilor după ce am plecat noi.
Ca idee, în aceași zi de 17 septembrie 2022, prin campania Let’s Do It Carpați, am fost împărțiți în mai multe zone montane, 923 de voluntari care au reușit să strângă 1300 saci de deșeuri. Citiți mai multe despre toata campania, pe pagina lor oficială.