Razvan Tosa (Urs)
2 comentarii 1.4K vizualizari

Cum alegi straturile de bază

2 comentarii 1.4K vizualizari

În contact direct cu pielea, este indicată o îmbrăcăminte de corp din materiale tehnice, cu acțiune termică, hidroabsorbantă. Aceasta menține foarte bine temperatura corpului, lasă pielea să respire, se usucă repede și nu reține mirosurile.

Uite ce ar trebui să consideri în alegerea unui strat de bază:

  • Materialul contează: materialul din care este confecționat stratul de bază este cea mai importantă alegere. Indiferent dacă mergi cu un material sintetic sau natural, ai nevoie că acesta să elimine transpirația de pe piele.
  • Cum îți stă pe corp: o țesătură absorbantă de transpirație trebuie să fie în contact direct cu pielea pentru a-și face treaba, așa că vrei o potrivire perfectă pe corp.

Materiale pentru stratul de bază

Atâta timp cât un articol de îmbrăcăminte a fost conceput pentru a fi un strat de bază, poți presupune că își face o treabă decentă în absorbția umezelii. 

Dar dacă ai deja o preferință puternică față de un material, ia în considerare următoarele proprietăți ale fiecărui tip de țesătură pentru strat de bază:

Materialele sintetice

Cel mai comun material sintetic pentru stratul de bază este poliesterul. S-ar putea să vezi și nylon, polipropilenă sau rayon (material semi-sintetic din celuloză) sau un amestec de țesături. 

Țesăturile care includ spandex oferă elasticitate confortabilă și se pot potrivi perfect pe corp, fără a se simți constrictiv.

Materialele sintetice au următoarele caracteristici:

  • Super uscat: Materialele sintetice excelează la absorbția și disiparea transpirației, astfel încât îți oferă cea mai uscată senzație față de orice tip de țesătură.
  • Durabil: Niciun strat de bază nu este invincibil; dacă ești în căutarea celei mai durabile opțiuni, cu sinteticele nu dai greș.
  • Reținerea mirosului: Unele materiale sintetice adaugă un finisaj care inhibă acumularea bacteriilor care provoacă mirosuri, ceea ce ajută, oarecum. Tot trebuie să le speli după o zi de tură montană.
Cum sa alegi straturile de baza Base Layer Sintetic Jurnalmontan.ro
Elena poartă un tricou cu mânecă lungă tehnic sintetic

Lâna merinos

Lâna merinos a înlocuit aproape complet lâna tradițională datorită fibrelor sale moi și ultrafine. Lâna merinos poate fi, de asemenea, amestecată cu alte țesături, cum ar fi spandexul, pentru a îmbunătăți potrivirea și flexibilitatea. 

Oițele merino sunt recunoscute pentru lâna foarte fină pe care o produc, ceea ce înseamnă că tricourile și șosetele realizate din această lână nu au nimic de-a face cu cele realizate din lâna Mioriței locale care te făcea să te scarpini numai uitându-te la ea. Ba chiar din contră tricourile și șosetele din lână merino, nu provoacă mâncărimi și nu sunt rigide.

Lâna merinos este un material natural cu proprietăți extraordinare, care ajută la reglarea temperaturii corpului atât pe timp rece, cât și pe timp cald, nu permite dezvoltarea mirosurilor neplăcute, asigură o bună respirabilitate, este durabil, foarte fin și plăcut la atingere.

Cum sa alegi straturile de baza Base Layer Lana Merino Jurnalmontan.ro
Lână merino

Lâna merinos are următoarele caracteristici:

  • Nu permit dezvoltarea mirosurilor neplăcute: mirosurile neplăcute apar atunci când bacteriile se dezvoltă pe suprafața fibrelor. Din fericire, lâna nu facilitează dezvoltarea bacteriilor pe structura sa, astfel că mirosurile neplăcute sunt ținute la distanță. Tricourile și ciorapii din lână merinos pot fi purtate mai multe zile la rând fără a mirosi neplăcut.
  • Asigură confort termic în orice anotimp: indiferent de temperatura ambientală, lâna păstrează cel mai confortabil mediu pentru corp, deoarece reacționează la schimbările de temperatură ale acestuia.
    Poti purta șosete și tricouri de lână pe timp rece sau cald, iar lâna merino va regla temperatura pielii astfel încât să păstreze o temperatură confortabilă, fără să îți fie frig sau să transpiri în exces din cauza căldurii (la fel cum oițele se simt confortabil atât iarnă, cât și vara). 
    Bineințeles, grosimea lânii joacă un rol important, este astfel recomandat ca iarna să alegi de exemplu, șosete mai groase, iar vara mai subțiri.
  • Moderat de rezistent: poartă tricourile de lână merino sub alte straturi și bucură-te de o viață lungă a acesteia; nu purta rucsacul direct pe lâna merino, nu va dura atât de mult deoarece frecarea constantă va uza prematur țesătura. De asemenea, poți opta pentru un strat de bază din lână merino care îmbină materiale sintetice și lână pentru o durabilitate sporită.
  • Biodegradabil: se degradează rapid (inclusiv vopseaua folosită este una prietenoasă cu mediul). Un produs de lână se dezintegrează în sol în 9 luni față de produsele sintetice care necesită până la 30-40 de ani. Așa că luați în considerare acest lucru pentru că suntem responsabili față de natură și ce lăsăm în urma noastră în drumeții.

Vă recomand produsele celor de la MERINITO.ro un brand românesc cu produse din lână merino de calitate superioară.


Cum îți stă pe corp

Pentru a putea elimina eficient transpirația, stratul de lângă piele trebuie să fie de fapt lângă piele. Deci, caută să ai un strat de baza cât mai fit pe piele.

Unii oameni preferă o potrivire lejeră într-un strat de bază pentru vreme caldă. Logică lor este că se vor bucură de o circulație mai bună a aerului și de răcire. Cu o potrivire lejeră, totuși, sacrifici eficiența absorbției. În plus, unele straturi de bază pe vreme caldă răspândesc transpirația pe o suprafață mare, ceea ce răcește o zonă mare atunci când are loc evaporarea.

Concluzie

Testează cel mai bine ce material crezi că îți va stă bine pe corp, să fie din materiale sintetice sau naturale că lână merino. Mergi în câteva drumeții cu ambele materiale și vezi care ți se potrivește. Numai așa o să știi ce material al stratului de bază îți place cel mai mult.

În orice caz, evită bumbacul pentru turele montane de orice fel, se usucă foarte greu, reține transpirația, te vei simți ud și o să îngheți de frig.

Abonează-te la newsletter!

Nu pierde niciun detaliu atunci când vine vorba de tehnici și sfaturi montane.
100% tehnică montană, fără spam!

Newsletter Form Posts

Bine ai venit.

Acest blog este despre călătorii prin munți și păduri, chitară, prieteni și foc de tabără. Articole tehnice despre echipamente de trekking, hiking, alpinism, navigație și tehnici supraviețuire — Răzvan Toșa

Lasă un comentariu

* GDPR - Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea datelor tale de către acest site web.

2 comentarii

Alin October 27, 2022 - 4:07 am

Multumim! Foarte detaliat explicat.

Scrie
Razvan Tosa (Urs) October 27, 2022 - 8:13 pm

Salut Alin, multumesc pentru feedback. Aboneaza-te mai jos si la newsletter pentru a fi instiintat cand apare urmatorul articol.

Scrie