Razvan Tosa (Urs)
0 comentariu 1.4K vizualizari

Cum să te îmbraci în straturi într-o drumeție?

0 comentariu 1.4K vizualizari

Pentru a înțelege stratificarea echipamentului montan trebuie să intelegi funcția fiecărui strat pe care il imbraci:

 • Strat de bază / Base Layer (strat de corp): elimină transpirația de pe piele
 • Strat mijlociu / Insulation Layer (strat izolator): reține căldura corpului pentru a te proteja de frig
 • Stratul exterior / Shell Layer (stratul protector de interperii): te protejează de vânt și ploaie

Chiar dacă nu porti toate cele trei straturi de la început, este o idee bună să îți iei toate straturile la fiecare ieșire: poți oricând să dai din straturi jos dacă te încălzești.

Exemple de stratificare: mediu rece, ploios și cald
Suntem adesea întrebați despre cum să stratificăm pentru anumite vreme. Orice sugestie bazată exclusiv pe vreme, totuși, trece cu vederea considerente cheie, cum ar fi nivelul de efort și metabolismul personal. Exemplele de mai jos sunt pentru o persoană ipotetică căreia nu-i este deosebit de cald sau rece, care pleacă într-o drumeție de jumătate de zi de nivel intermediar:

Straturi de vreme rece (iarnă):

 • jachetă de ploaie hardshell impermeabilă/respirabilă/rezistentă la viscol cu izolație sintetică cu tehnologii Gore-Tex, NanoPro, Sympatex, IsoTex, Dermizax NX .etc
 • bluză din material polar/Polartec
 • tricou sintetic din poliester sau tricou din lână merino (simplu sau dublu strat cu bambus și nylon, in, modal)
 • pantaloni cu căptușeală din polar cu greutate medie
 • pantaloni impermeabili/respirabili, mai sunt numiți și supra-pantaloni
 • geacă din puf de rată/mix de puf și pene, vatelină.

Straturi de vreme ploioasă:

 • jachetă de ploaie hardshell sau softshell [eu prefer softshell primăvara, vara (softshell fără căptușeală din polar) și toamna] impermeabilă/respirabilă/rezistentă la vânt cu izolație sintetică cu tehnologii Gore-Tex, NanoPro și altele
 • bluză din material polar/Polartec
 • tricou sintetic din poliester sau tricou din lână merino (simplu sau dublu strat cu bambus și nylon, in, modal)
 • pantaloni sintetici de drumeție impermeabili/respirabili (cu multe orificii de ventilație)
Cum sa te imbraci in straturi intr-o drumetie - Jacheta Hardshell Gore Tex - JurnalMontan.ro
Jachetă Hardshell Gore-Tex Impermeabilă (detaliu)

Straturi de vreme caldă (vara):

 • jachetă de ploaie softshell impermeabilă/respirabilă/rezistentă la vânt cu izolație sintetică cu tehnologiile de mai sus
 • bluză din material polar/Polartec (o dați jos dacă va este prea cald, dar să aveți la voi dacă mergeți pe crestele Făgărașului)
 • tricou sintetic din poliester sau tricou din lână merino (simplu sau dublu strat cu bambus și nylon, in, modal)

Ai literalmente zeci de alternative și opțiuni pentru fiecare dintre aceste straturi. Chestia este să alegi opțiunile care au cel mai mult sens pentru tine, unde te duci pe munte, stai la baza muntelui? urci pe creste? dormi o seară într-un refugiu? stai în poiană în cort lângă mașină?

De asemenea, este esențial să îți faci timp pentru a ajusta straturile pe măsură ce condițiile se schimbă. Dacă ploaia și vântul încetează, scoate-ți hardshell-ul sau deschide aerisirile de la axilă.

Stratul de bază (Base Layer): Managementul umidității

Pentru partea superioară a corpului, în contact direct cu pielea, este indicată o îmbrăcăminte de corp din materiale tehnice, cu acțiune termică, hidroabsorbantă. Aceasta menține foarte bine temperatura corpului, lasă pielea să respire, se usucă repede și nu reține mirosurile (cazul tricourilor din lână merinos).

Materiale pentru stratul de bază: ai o gamă largă de opțiuni de țesături, inclusiv materiale sintetice, cum ar fi poliesterul și nailonul, sau fibre naturale, cum ar fi lâna merinos. Deși există diferențe subtile în ceea ce privește absorbția și uscarea pentru fiecare material, precum și în ceea ce privește reținerea mirosului și durabilitatea, mulți oameni merg pur și simplu cu preferințele lor personale de țesătură/material folosit. Ai aici un articol despre Cum să alegi straturile de bază.

Strat mijlociu (Insulation Layer) – Stratul izolator

Stratul izolator te ajută să păstrezi căldura radiată de corp. Cu cât acest strat captează mai eficient căldura, cu atât vei fi mai cald, nu?

Materiale pentru stratul mijlociu: la fel ca și în cazul straturilor de bază, ai gamă largă de opțiuni, atât sintetice, cât și naturale. În general, mai gros (sau mai umflat) înseamnă mai cald, deși eficiența materialului izolator este, de asemenea, importantă. 

Mai jos sunt câteva materiale comune pentru stratul izolator, deși sunt disponibile și alte opțiuni, cum ar fi lână și topuri din amestec de lână.

Iată câteva dintre alegerile tale principale pentru straturile izolatoare:

 • Polarul: Disponibil în țesături ușoare, cu greutate medie și grea (greutatea de 100, 200 și 300), polarul rămâne cald chiar dacă se udă și se usucă rapid. În funcție de tehnologie, bluza de polar poate fi compusă din poliester, lână merino, nylon, impermeabilă sau ventilată, anti-vânt.
 • Jachete izolate cu puf: Foarte compresibile pentru împachetare ușoară, puful oferă mai multă căldură pentru greutatea să decât orice alt material izolant. Eficiența pufului este măsurată în puterea de umplere – de la 500 la +900 Cuin (normă UE – Parametrul de bază pentru determinarea calității umplerii cu pene, este puterea de umplere). Deoarece puful este întotdeauna în interiorul unui material de înveliș, jachetele de puf oferă, de asemenea, o anumită rezistență la apă și vânt. Dezavantajul pufului este că își pierde eficiența de izolare atunci când este umed, așa că nu te baza pe el prea mult dacă te prinde o ninsoare puternică.
 • Jachete izolate sintetice: izolațiile sintetice au încercat de mult să imite eficiența pufului, apropiindu-se de acest standard în fiecare an. Și în timp ce materialele sintetice nu se comprimă la fel de bine ca puful, sunt o opțiune bună pentru condiții ploioase, deoarece își păstrează capacitatea de izolare atunci când sunt umede. Și la fel că puful izolația sintetică este întotdeauna în interiorul unui material care oferă rezistență suplimentară la apă și vânt. 
Cum sa te imbraci in straturi intr o drumetie Polar JurnalMontan.ro
Strat Izolator - Polar

Stratul exterior (Outer Layer): protecție împotriva ploilor și vântului

Stratul exterior (shell) te protejează de vânt, ploaie și zăpadă. Ele sunt denumite ca Hardshell/Softshell/Windstopper și variază de la jachete de alpinism scumpe la jachete simple rezistente la vânt. Majoritatea permit să scape măcar o anumită transpirație; practic toate sunt tratate cu un finisaj rezistent la apă (DWR – Durable Water Repellent) pentru a face ca apa să curgă și să alunece de pe țesătură.

Jachetele Hardshell/Softshell sunt foarte importante pe vreme ploioasă, deoarece dacă vântul și apă sunt lăsate să pătrundă în straturile interioare, poți avea probleme grave cu hipotermia.

Shell-urile, pot fi grupate în următoarele categorii:

 • Shell impermeabile/respirabile – Hardshell/Softshell: cea mai funcțională (și costisitoare) alegere, acest tip de shell este cea mai bună opțiune pentru condiții de umezeală, ploaie, furtună. Cele mai întâlnite tehnologii sunt Gore-Tex, NanoPro, Sympatex, IsoTex, Dermizax NX .etc iar prețurile sunt pe măsură deoarece aceste tehnologii sunt scumpe de produs. Însă sunt și cele mai rezistente, așa că dacă vrei sa mergi la sigur pentru mai multe zile și să stai și la cort, alege unul dintre cele două. Voi face un articol separat despre Hardshell vs Softshell, de aceea este important să te abonezi la Newsletterul meu.
 • Shell-uri rezistente la apă/respirabile – unele Softshell: Acestea sunt mai potrivite pentru condiții de burniță (drizzle), vânt moderat. Mai accesibile decât shell-urile impermeabile/respirabile, sunt de obicei realizate din țesături nailon sau poliester care blochează vântul ușor și ploaia ușoară pentru un timp scăzut (sub 2 ore) până își pierd calitățile hidrofobe.
 • Pelerine/Poncho impermeabile/nerespirabile: Acestea sunt în regulă pentru zilele ploioase, cu activitate ușoară sau fără activitate (de exemplu, pescuit). Sunt de obicei fabricate dintr-un nailon care este rezistent la apă și vânt. Dacă faci efort fizic mediu-mare în timp ce porți unul, probabil vei uda straturile de dedesubt cu transpirație.

Abonează-te la newsletter!

Nu pierde niciun detaliu atunci când vine vorba de tehnici și sfaturi montane.
100% tehnică montană, fără spam!

Newsletter Form Posts

Bine ai venit.

Acest blog este despre călătorii prin munți și păduri, chitară, prieteni și foc de tabără. Articole tehnice despre echipamente de trekking, hiking, alpinism, navigație și tehnici supraviețuire — Răzvan Toșa

Lasă un comentariu

* GDPR - Prin utilizarea acestui formular ești de acord cu stocarea datelor tale de către acest site web.